Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Blier Terug naar boven
 
Kasteel van Blier
 
Uitkijkend over de groene vallei van de rivier de Aisne staat op een heuvel het kasteel van Blier. Het oudste gedeelte van het kasteel, de boerderij, werd rond 1500 gebouwd door de familie “de Blier”, die er bleef wonen tot midden 19de eeuw. Het wapenschild van de familie van Blier hangt nog steeds boven de ingang van het kasteel. In 1882 werd het kasteel verkocht aan de familie Wilmart uit Luik.
De eerst geboren zoon, Charles Wilmart, gaat in het kasteel wonen. Charles Wilmart was provinciaal bestuurder en burgemeester van Amonines. Vier zonen van Charles Wilmart zijn dood geschoten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hijzelf overleed, in het kasteel, op 18 september 1932. Zijn andere zonen verkochten het kasteel van Blier in 1935 aan Fernand de Ghoÿ, de voorzitter van het Bijzonder Onderwijs van België. Tijdens de slag om de Ardennen, december 1944 februari 1945, werd het kasteel het hoofdkwartier van de Amerikaanse troepen, Generaal Patton zou er enkele dagen verbleven hebben.
In 1960 werd het kasteel eigendom van een Vlaamse mutualiteit, dat het kasteel gebruikte om vakantie voor kinderen te organiseren. In 1997 heeft de familie Van Dessel het kasteel aangekocht om het te exploiteren als vakantiehuis, een gedeelte van het kasteel is in 1999 aan de heer Vanderlinden verkocht die hier het hotel-restaurant L’Affenage in heeft gevestigd.
  Gemeente Amonines
(Deelgemeente van Erezée)
Kasteel is thans hotel-restaurant
Website: www.chateaudeblier.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.