Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Bomal Terug naar boven
 
Kasteel van Bomal
 
In de late Middeleeuwen behoorde Bomal toe aan verschillende graven. Daardoor werd het grondgebied ook meerdere malen opgedeeld tot het uiteindelijk in het begin van de 18de eeuw eigendom werd van de heren van Cassals en Haymes, die de laatste heren zullen zijn tot aan de revolutie. Het kasteel werd gebouwd tussen 1774 en 1776 in klassieke stijl door Jean-Baptistede Hayme, burgemeester van Luik, lid van de Provinciale Staten van Luik en raadgever van de prins-bisschop. Zijn familiewapen is in reliëf aangebracht op het fronton aan de gevel van het kasteel dat werd gebouwd op een groot aantal terrassen boven op de heuvel, met uitzicht op de Ourthe.
Na de Franse revolutie kwam Bomal op het grondgebied van Frankrijk te liggen, maar werd in 1815, na de val van Napoleon, geannexeerd door het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In 1831, vlak na de Belgische Revolutie, die leidde tot de onafhankelijkheid van België, werd Bomal opgenomen in de huidige provincie Luxemburg.
In 2009 werd het kasteel grondig gerestaureerd. Het domein, dat vroeger aan het kasteel van Bomal toebehoorde, werd in de jaren 50 verkaveld tot bouwpercelen.
  Gemeente Bomal-Sur-Ourthe
(Deelgemeente van Durbuy)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.