Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Villemont Terug naar boven
 
Kasteel van Villemont
 
Op de plaats van het huidige kasteel van Villemont stond vroeger een versterkte burcht waarvan de oorsprong teruggaat tot de 12de eeuw. Het kasteel was de residentie van de Heren van Villemont, waarvan de heerschappij tijdens het oude regime meer dan 6000 hectare besloeg en de dorpen omvatte die de huidige fusiegemeente Tintigny vormen (behalve Rossignol en Menil).
De eerste bekende heer was Jean de Weez. Rond 1400 erfde Jean de Barbançon het landgoed. In 1622 ging de heerlijkheid door huwelijk over op de familie de Merode en in 1676 op de familie de Trazegnies.
Het gebouw werd tijdens zijn lange geschiedenis vooral door oorlogen getroffen. Het werd voor het eerst bijna volledig verwoest in 1558 door Franse soldaten die regelmatig deze streek binnenvielen, en in 1713 volledig vernield. In 1715 werd het kasteel volledig terug opgebouwd, de verdedigingsfunctie van het kasteel werd minder belangrijk en het gebouw werd aangepast aan de tendens van die tijd voor de kasteelheren van Villemont die nauw betrokken waren bij de ertsverwerking in deze streek.
In het begin van de Eerste Wereldoorlog staken de Duitsers het dorp Tintigny in brand. Het noodlot trof ook het kasteel van Villemont dat volledig in de as werd gelegd. Villemont werd naar zijn 17de eeuws uitzicht in 1922 opnieuw heropgebouwd.
  Gemeente Tintigny
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.