Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Château du Celly Terug naar boven
 
Chateau du Celly
 
Boven op een rots domineert het château du Celly de westerse Ourthevallei en het dorp Lavacherie. Het werd in 1931 gebouwd door Louis-Jean Empain en in 1936 verkocht aan de familie Fabri.
Deze laatste familie verkocht in 1950 dit imposant kasteel, zijn bijgebouwen en het bijhorende domein van 100 hectare, aan een Belgische FNAPG, een Belgische stichting die zich bezig hield met de opvang van politiek gevangen en oorlogsslachtoffers. Na de Tweede Wereldoorlog leden veel oorlogsslachtoffers aan tuberculose. Hiervoor werd in Zwitserland een sanatorium gesticht. Dit kasteel werd gebruikt voor herstellenden die terugkwamen van het sanatorium in Zwitserland. Later werd op het domein een ziekenhuis gebouwd, bekend als het ziekenhuiscentrum van Sainte Ode dat in 1972 werd geopend voor het publiek en waar het château du Celly deel van uit maakte.
Na budgettaire moeilijkheden werd het centrum met het landgoed en kasteel in 1992 verkocht aan de provincie Luxemburg. In oktober 2015 kreeg dit voormalige ziekenhuis een nieuwe bestemming en werd er een centrum voor asielzoekers geopend.
  Gemeente Lavacherie
(Deelgemeente van Sainte-Ode)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.