Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Waterslot van Laarne Terug naar boven
 
Waterslot van Laarne
 
Het feodale kasteel van Laarne rijst op aan een kromming van de Schelde. Het is één van de best bewaarde versterkte burchten van Vlaanderen. Het draagt tegelijk de stempel van een middeleeuwse vesting en dat van een adellijke residentie uit de 17de eeuw.
De oudste delen van het gebouw, die opgericht werden in de vorm van een haast regelmatige vijfhoek, gaan terug tot de 12de eeuw.
Sinds de graaf van Vlaanderen in 1362 het recht verwierf om er een garnizoen in onder te brengen, heeft het kasteel een reeks belegeringen ondergaan. Tijdens de godsdienstoorlogen in 1583 werd het kasteel hevig beschadigd.
In de 17de eeuw onderging het gebouw een reeks verbouwingen en uitbreidingswerken waartoe men vooral bak- en zandsteen heeft aangewend. Later werd het kasteel aan de heersende smaak van de 18de eeuw aangepast. In 1953 kwam het via een schenking in handen van de Koninklijke Vereniging voor Historische Gebouwen en werd in 1962 en 1991 gerestaureerd. Het is nu gedeeltelijk ingericht als museum, met onder meer een fraaie collectie wandtapijten, meubels uit de 16de eeuw en de Europese vermaarde zilvercollectie van Claude D’Allemagne, die wordt tentoongesteld in een speciaal daartoe ingerichte zaal op het eerste verdiep.
  Gemeente Laarne
Kasteel staat open voor publiek
Website: Kerstmagie in het kasteel van Laarne
Website: www.kasteelvanlaarne.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.