Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Arenberg Terug naar boven
 
Arenberg
 
Het kasteel Arenberg staat precies op de plek waar de middeleeuwse burcht van Heverlee verrees en waar de opmars van de Noormannen uiteindelijk werd gestopt in 895.
Willem van Croy liet de oude burcht afbreken en het huidige slot oprichten begin 16de eeuw. Het werd voltooid en afgewerkt onder Fipips van Croy, diens kleinzoon Karel liet het kasteel omgrachten, het interieur verfraaien, het park aanleggen en de dreef naar Leuven doortrekken. In de loop van de eeuwen werden nog wel wat veranderingen aangebracht, maar die wijzigden de voorgevel niet meer indringend.
Thans is het kasteel van Arenberg een bijzonder indrukwekkend bouwsel in traditionele bak en zandsteenarchitectuur, verrijkt met enkele renaissance elementen. Twee forse torens flankeren het kasteel en scherpe daken lopen uit in twee peervormige torens, bekroond met de Oostenrijkse arend.
In 1616 kwam in het kasteel van Arenberg het eerste theater van ons land tot stand. Tot in 1934 werden er opvoeringen gegeven. In 1916 werden kasteel en park geschonken aan de Katholieke Universiteit van Leuven, en wordt het kasteel gebruikt door de Faculteit Toegepaste Wetenschappen.
  Gemeente Heverlee
(Deelgemeente van Leuven)
Park toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.