Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
De Maurissens Terug naar boven
 
De Maurissens
 
Het was Charles-Lambert ridder de Maurissens die het kasteel van Pellenberg in het begin van de 19de eeuw verwierf. Hij was hoogleraar Romeins recht aan de Katholieke Universiteit Leuven en werd later auditeur bij het Rekenhof.
Het geslacht De Maurissens is een adellijke familie, waarvan de wortels in Zwitserland liggen. De oudste mannelijke telg draagt sinds 1822 de titel van ridder. Het geslacht maakte deel uit van de Belgische, en tot 1833 van de Nederlandse adel.
Omdat hij geen nazaten had, erfde Eduardus Godefridus ridder de Maurissens, de tweede zoon van Ignatius X.J., broer van Charles-Lambert, het domein. De kleinzoon, Edouard III A.J.G. ridder de Maurissens, geruime tijd burgemeester van Pellenberg, liet in 1906 een nieuw kasteel bouwen op het familiedomein te Pellenberg. Op 16 augustus 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd dit gebouw platgebrand.
In 1916 liet Edouard door de architect Chr├ętien Veraart het huidig kasteel ontwerpen. Na zijn dood bleef zijn weduwe Irma L.M.T. de Maurissens-van Eijll nog op het familiedomein wonen tot aan haar dood in 1948. In 1949 werden het kasteel en het bijbehorende park door hun zeven kinderen verkocht aan de Katholieke Universiteit Leuven, in eerste instantie om te dienen als sanatorium.
 

Gemeente Pellenberg
(Deelgemeente van Lubbeek)
Kasteel is thans opleidingscentrum van de Lucina-Academy

   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.