Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel d’Exaerde Terug naar boven
 
Kasteel d Exaerde
 
Kasteel d’Exaerde de Kerckove, in het gehucht Humelgem, werd rond 1870 gebouwd in opdracht van J. de Kerckhove d'Exaerde, ondervoorzitter van het Rekenhof. Hij werd in 1882 burgemeester van Steenokkerzeel en overleed in 1901.
Na het overlijden van burgemeester de Kerchove werd het kasteeldomein van Humelgem verkocht aan markies Charles de Croix, eigenaar van het kasteel van Ham. Hij stelde het ter beschikking van Franse nonnen die wegens de antiklerikale politiek van de toenmalige regering Frankrijk hadden verlaten en die Humelgem als rustoord gebruikten. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Humelgem bewoond door de componist Alfons Moortgat. Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel verhuurd aan het Sint-Mariainstituut te Schaarbeek, die het als 'schoolkolonie' gebruikte.
Het bak- en natuurstenen gebouw in neo-Vlaamse-renaissancestijl werd ingeplant in een boomrijk park. Vanaf de jaren 1950 werd een deel van het kasteelpark verkaveld.
In 1954 werd het kasteel aangekocht door het gemeentebestuur en werd het gebruikt als jeugdtehuis. In 2004 werd besloten dat het in zwaar verval geraakte kasteel gerenoveerd zou worden tot tien sociale wooneenheden. De vergunning werd hiervoor in maart 2008 verkregen en kon de renovatie aanvatten. Zo kreeg kasteel d’Exaerde een nieuwe bestemming in het Humelgemse dorpsleven.
  Gemeente Steenokkerzeel
Kasteel is omgevormd tot sociale wooneenheden
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.