Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Blauwhuis Terug naar boven
 
Kasteel Blauwhuis
 
Het kasteel Blauwhuis, het imposantste gebouw van de stad Izegem, werd voor het eerst vermeld als pachthoeve van het heerschap van Schiervelde in 1544.
Tijdens het ancien régime was het heerschap in het bezit van de familie de Heurne.
Op het einde van de 17de eeuw werd de hoeve, in opdracht van J.F. van Heurne, verbouwd tot buitenplaats. In 1794 werd het kasteel zwaar beschadigd door Franse troepen, waarna het werd hersteld. Vanaf 1807 werd het doorgegeven aan Baron Jean de Pélichy naar aanleiding van zijn huwelijk met Marie-Joséphine van Heurne. Vanaf 1872 is het neoclassicistische kasteel ‘Blauwhuis’, waarvan de naam verwijst naar de blauwe kleur van het leien dak, in het bezit van de familie Gillès de Pélichy na het huwelijk van Baron Louis Gillès de Pélichy met Marie de Pélichy en krijgt het zijn huidige vorm. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel ingenomen door de Duitse bezetter.
De adellijke familie Gillès de Pélichy, die een belangrijke rol speelde in de sociale geschiedenis van Izegem, bleef in het kasteel wonen tot 1984. Het kasteel werd vanaf dan beheerd door vzw stichting de Pélichy en fungeerde tot november 2015 als feestzaal. In 2017 kwam het in handen van het bouwbedrijf Romel. Het gerestaureerde en gerenoveerde kasteel Blauwhuis is een vandaag heerlijke locatie voor allerlei evenementen.
 

Gemeente Izegem
Kasteel staat open voor allerlei evenementen
Website: https://www.blauwhuis.com/

   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.