Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
De Renesse Terug naar boven
 
De Renesse
 
Wanneer precies een kasteel gebouwd werd te Oostmalle is niet met zekerheid te zeggen. Jan van Maloes bouwde rond 1370 een middeleeuwse burcht op de grondvesten van een 12de eeuws slot, dat waarschijnlijk op zijn beurt nog een ander kasteel verdrongen had.
Het oude slot, dat de heren van Berchem bouwden ter vervanging van de burcht van de familie Maloes, werd in 1542 door Maarten van Rossem verwoest. Het is heel spijtig dat dit oude kasteel tot puin moest vervallen, waar dit nu ongetwijfeld een pareltje zou geweest zijn van Vlaamse bouwkunst in het Kempische landschap. Jan van Renesse herbouwde het adellijke slot. Drie volle jaren werd er aan het nieuwe kasteel gebouwd, en onder het beheer van Philips van Lisbonne hadden er hoge bezoeken plaats van onder meer Keizer Karel V, Margaretha van Parma, graaf en gravin van Egmont, prins Willem van Orange en vele anderen. In 1920 verbouwde graaf Maximiliaan de Renesse het kasteel in Vlaamse Neorenaissancestijl. 
In 1983 kocht de gemeente het domein met kasteel van de familie de Renesse. De vzw, domein de Renesse, kreeg het beheer toevertrouwd van het 127 ha natuurgebied. Het prachtig gerestaureerde kasteel wordt gebruikt voor Culturele doeleinden.
  Gemeente Oostmalle
(Deelgemeente van Malle)
Kasteel en park te bezoeken
Website: www.domeinderenesse.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.