Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Hof te Melis Terug naar boven
 
Hof te Melis
 
Volgens de geschiedenis van Lippelo vinden we de eerste sporen van dit kasteel terug als kasteelhoeve in 1448 met een landoppervlakte van ongeveer 30ha. Hof te Melis, een leen van het huis van Grimbergen, had dan als leenheer de familie Taye. Wanneer de hoeve werd gebouwd is niet geweten, de nederzetting Melisheym is waarschijnlijk veel ouder dan 1448.
In de 18de eeuw, bij de doortocht van de troepen van Lodewijk XIV, was het Hof te Melis tijdelijk het militaire hoofdkwartier. In 1914 werd het kasteel verwoest door de kanonnen van het fort van Bornem omdat er Duitsers verbleven. Het werd in 1920 heropgebouwd in Vlaamse renaissance bouwstijl. Ook Leopold III hield verblijf in het kasteel tijdens de 18 daagse oorlog in 1940.
Doorheen de eeuwen was het Hof te Melis eigendom van verschillende vooraanstaande families, en werd het herbouwd tot het kasteel dat wij nu kennen. Sinds de 18de eeuw is het kasteel in bezit van de familie de Beughem de Houtem. Na het overlijden van burggravin van Eyll, weduwe van oud-burgemeester van Lippelo, burggraaf de Beughem de Houtem, werd het kasteel, volgens het testament van laatstgenoemde, eigendom van graaf Geoffrey de Pierrefeu. Vandaag is Hof te MelisĀ in handen van nakomelingen van de familie de Pierrefeu.
  Gemeente Lippelo
(Deelgemeente van Sint-Amands)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.