Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Kijckuit Terug naar boven
 
Kasteel Kijckuit.
 
De eerste eigenaar van het kasteel Kijckuit is Petrus van Hecke, die de hoeve, met het huis Kijckuit, in 1648 verkocht aan Aloysius du Bois. In 1722 kwam het kasteel in handen van de stichting Ternick, die in stond voor de huisvesting en opvoeding van een aantal weesmeisjes. Zeventig weesmeisjes hebben er tot 1750 onderwijs genoten en onderdak verkregen. 
De bestuurders van de Stichting Terninck verkochten het kasteeldomein op 12 juni 1750 aan jonkvrouw Anna-Maria du Bois. In 1769 werd het kasteeldomein Kijckuit aangekocht door de familie van Havre, één van de oudste Belgische adellijke families. In hun opdracht werd het verbouwd tot het huidige classicistische kasteeltje dat we nu kennen. Vanaf de 19de eeuw speelde deze familie van Havre een belangrijke rol in het Wijnegemse openbare leven. De meest bekende telg was ridder Gustave van Havre (1817-1892), die niet minder dan 44 jaar burgemeester was van Wijnegem. Sindsdien bleef het kasteeldomein in bezit van deze familie en zou het geheel, door talrijke aankopen, aanzienlijk vergroot worden.
In 1994 werd het kasteel, met de toegangsbrug en -poort, beschermd als monument, en samen met zijn onmiddellijke omgeving als dorpsgezicht. Nadat Kijckuit 250 jaar in handen was geweest van de familie van Havre, ging het in 2006 over naar een Nederlandse projectontwikkelaar.
  Gemeente Wijnegem
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.