Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Zellaer Terug naar boven
 
Kasteel Zellaer
 
Het Kasteel Zellaer werd gebouwd tussen 1888 en 1892, in opdracht van de heer baron de Vriere. De plannen werden getekend door architect Heugenbaarts uit Mechelen.
Bij het optrekken van het gebouw werd gebruik gemaakt van witte zandsteen afkomstig van de afgebroken forten van Vilvoorde. De van Zellaer afhankelijke landbouwers moesten het vervoer ervan met paard en kar verrichten. Op het moment van de bouw stond er overigens al een kasteel op deze plek. Wellicht was Wouter Berthout, heer van Mechelen, de opdrachtgever en kanunnik Arnold van Zellaer de eerste eigenaar. Van dit oorspronkelijke bouwwerk bestaat nog een beschrijving die in de aankondiging van de openbare verkoop van 20 oktober 1836 vermeldt werd. Bij de afbraak van dit oude kasteel stootte men op zeer oude grondvesten. Deze waren gebouwd op in de grond geheide houten palen, die zelfs uit de 13de eeuw zouden kunnen stammen en dus een middeleeuws slot laten veronderstellen.
In 1962 werd de lekenorde Foyer de Charité eigenaar van het domein en deed het bijna 60 jaar dienst als bezinningscentrum. In 2017 werd de gemeente Bonheiden eigenaar van 20% van het domein Zellaer, 80% blijft eigendom van de Foyer. Tegelijkertijd gaven de gemeente en de Foyer het volledige domein in erfpacht aan Kempens Landschap. Het domein kreeg een publieke bestemming en is toegankelijk voor iedereen.
  Gemeente Bonheiden
Park te bezoeken
Info: www.bonheiden.be/kasteel-zellaer
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.