Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Hof ter Bruelen Terug naar boven
 
Hof ter Bruelen
 
Nadat het kasteel van Gravin Jeanne de Merode, thans gemeentehuis van Westerlo, voltooid was, werkte dezelfde arbeiders omstreeks 1915 in het park van Tongerlo aan het Hof ter Bruelen. Vroeger werd dit kasteel de Trannoy genoemd, naar zijn bouwer.
Wanneer men voor het kasteel staat, met zijn gevels in Vlaamse renaissance en zijn stoere witstenen donjon, kam men moeilijk aannemen dat dit een bouwwerk uit de 20ste eeuw is. Het gebeurt meer dan eens dat zelfs kenners zich vergissen en het kasteel veel ouder voorstellen dat het in werkelijkheid is.
Het is dan ook een schitterend staaltje bouwkunst, zowel wat de buitenarchitectuur betreft als wat de binnenhuisinrichting aangaat, werd de Vlaamse renaissancestijl gevolgd tot in de kleinste details. Zo zouden de bakstenen gerecupereerd zijn van het 16de eeuwse Egmontpaleis te Brussel, en de witsteen afkomstig van de gesloopte, 16de eeuwse Antwerpse vestingsmuren. Diverse bronnen vermelden Jules Ghobert als ontwerper.
Door erfenis kwam het kasteel, dat verscholen ligt in een uitgestrekt park met vijver, in het bezit van graaf de Meeƻs d'Argenteuil. Vandaag is het prachtig renoveerde kasteel Hof ter Bruelen eigendom van Luc Leanears.
  Gemeente Tongerlo
(Deelgemeente van Westerlo)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.