Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel G.J. de Merode Terug naar boven
 
Kasteel GJ de Merode
 
Het kasteel van Gravin Jeanne de Merode, ook wel "nieuw kasteel" genoemd, is gebouwd tussen 1909 en 1911 en is een voorbeeld van neogotiek. Het werd gebouwd volgens plannen van de Leuvense architect Langerock.
Van 1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bewoond door de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel in beslag genomen en gebruikt als een lokaal hoofdkwartier van de nazi's. Na de dood van de gravin in 1944, erfden de Zwartzusters-Augustinessen het kasteel. Zij baatten er met de hulp van het bisdom Antwerpen een tehuis voor bejaarde priesters uit. In 1972 kocht het gemeentebestuur van Westerlo het pand aan en richtte het in als gemeentehuis en cultureel centrum. Het park rondom heeft het oorspronkelijke ontwerp bewaard. De vijver met fontein en bijhorend kunstwerk van Rik Poot voor het gemeentehuis dateert van 1995.
Het kasteel huisvest thans de gemeentelijke administratieve diensten en staat het open voor tentoonstellingen die er regelmatig plaatsvinden. 
  Gemeente Westerlo
Kasteel is thans gemeentehuis en cultureel centrum
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.