Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Het Ravenhof Terug naar boven
 
Het Ravenhof
 
Het kasteel Ravenhof, gebouwd in rococostijl, dateert uit de 14de eeuw en droeg toen de naam 'Goet Van Steenlant', naar de familie die er een hoeve bewoonde. Het kreeg zijn huidige vorm in 1522.
Vanaf 1679 werd het eigendom van de familie Moretus. Een roemrijk geslacht van drukkers en hoogwaardigheidsbekleders met aftakkingen naar de bekende families De Pret en Plantin. In het midden van de 18de eeuw vergrootte Johannes Josephus Moretus het domein met verschillende aankopen. Hij liet hectaren, van oorsprong kale en dorre heidevlakte bebossen. Het parkbos, dat vooral op Nederlands grondgebied ligt, is ontworpen naar de plannen van Versailles. Vanaf 1806 liet zijn neef P.A.J. de Pret het kasteel verbouwen in Louis XV-stijl.
In 1907 stond graaf de Pret het Ravehof af aan Karel Moretus, de latere burgemeester van Stabroek. Onder zijn beheer werd het Ravenhof vergroot tot het indrukwekkend kasteel zoals het nu te bewonderen valt.
Sinds 1978 is het Ravenhof eigendom van de gemeente Stabroek en het Agentschap voor Natuur en Bos. Sindsdien zijn er talrijke sociaal-culturele verenigingen in ondergebracht. Het gerestaureerde koetshuis doet dienst als café-restaurant.
  Gemeente Stabroek
Kasteel is thans het decor voor sociale en culturele evenementenen
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.