Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Hof d'Intere Terug naar boven
 
Hof d Intere
 
Wechelderzande is gebouwd rond het renaissance kasteel Hof d’Intere. De naam van het kasteel stamt uit 1440, toen Filips de Goede de plaatsen Wechelderzande samen met Gierle en Lille in leen gaf aan Ambrosius de Dynter. Het 'Hof d'Intere' of 'Hof van Dynter' was vanaf 1440 een laathof (leenhof) en geen gebouw! Dit laathof had zitting in een herberg in het dorp.
De nieuw gebouwde indrukwekkende woonst van heer Johan de Proost van Wechelderzande in 1649 kreeg de naam 'Hof d'Intere' omwille van, enerzijds het feit dat het was gebouwd op een perceel grond dat leenheerlijk onder de rechtsbevoegdheid van het 'Hof d'Intere' behoorde, en anderzijds omdat Johan de Proost in het bezit was gekomen van de rechten van dit leenhof en derhalve ook de titel 'heer van Dynter' mocht voeren. Het is pas in de zeventiende eeuw dat het gebouw, na de oprichting ervan, de naam van het laathof heeft overgenomen.
In 1686 werd het Hof d’Intere eigendom van de pastoor van Wechelderzande en bleef het tot 1964 pastorij van Wechelderzande. Daarna deed het dienst als gemeentehuis van Wechelderzande. Vanaf 1977 wordt Hof d’Intere gebruikt als gemeenteraadszaal, ontvangst, ceremonie- en trouwzaal van de gemeente. Toen vond de gemeentelijke herindeling plaats en sindsdien is het gemeentelijk centrum met bibliotheek en park.
  Gemeente Wechelderzande
(Deelgemeente van Lille)
Kasteel is thans gemeentelijk centrum met bibliotheek, park te bezoeken
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.