Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Hof Ter Laken Terug naar boven
 
Hof Ter Laken
 
De geschiedenis van het Hof Ter Laken gaat terug tot 12de eeuw, toen in de nabijheid van de Grote Nete een waterburcht werd opgericht.
In de 17de eeuw komt het domein en kasteel in handen van de familie della Faille. Deze adellijke familie speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling en geschiedenis van Booischot. Zo werd onder meer in 1816 de parochiekerk gebouwd door toedoen van de toenmalige kasteelheer Joseph della Faille de Leverghem. In 1836, toen Booischot een zelfstandige gemeente werd, was Alfons della Faille de Leverghem de eerste burgemeester van deze gemeente.
In 1871-1874 werd het Hof Ter Laken, in opdracht van Alfons della Faille, herbouwd naar een ontwerp van de Antwerpse architect Jozeph Claes en kreeg het zijn huidige aanzicht in neo Vlaamserenaissance-stijl. Na zijn overlijden in 1879 kwam het domein in handen van zijn dochter Valérie, die huwde met Edmond de Turck de Kersbeek. Hun dochter Marguerite huwde met baron Alfons Louis Marie de Gruben, die het volledige domein Ter Laken rond de eeuwwisseling erfde. In 1987 erft Baron Ignace de Gruben het hof ter Laken van zijn oom, Hervé de Gruben.
In juli 2018 nemen de gemeente Heist-op-den-Berg en Kempisch Landschap het domein over van de familie de Gruben. De gemeente mag zich voortaan de nieuwe eigenaar noemen, Kempens Landschap werd erfpachter. Het domein werd omgevormd tot een wandelpark, het kasteel krijgt in de komende jaren een nieuwe functie.
  Gemeente Booischot
(Deelgemeente van Heist-op-den-Berg)
Kasteel niet toegankelijk, kasteeldomein staat open voor publiek
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.