Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel de Bist Terug naar boven
 
Kasteel de Bist
 
Het kasteel De Bist werd vermoedelijk in de 17de eeuw gebouwd waarin de Lierse Jonkheer Jan Robert de Hoves des Estiennes als eigenaar werd vernoemd.
In 1739 kwam het kasteel in het bezit van de Mechelse Domenicus Vershocht en zijn vrouw Maria Caluwaerts. Hij is de eerste eigenaar die verbouwingen aanbracht aan het kasteel. Het jaartal 1743 werd aangebracht aan de zuidkant van het kasteel en maakt duidelijk dat D. Vershocht de opdrachtgever was voor de bouw van het hoofdgebouw dat gebouwd werd in een neoclassicistische stijl.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog betrokken Duitse soldaten het kasteel en werd het zwaar beschadigd. Na de oorlog werd het hersteld door de toenmalige eigenaar Henri Beliard.
Na de bevrijding van BelgiĆ« in de Tweede Wereldoorlog kwam er op 2 november 1944 een vliegende bom terecht op het kasteel de Bist. Van het honderdtal Engelse soldaten die hun intrek hadden genomen in het domein werden er 7 gedood en het kasteel werd grotendeels vernield. Na de oorlog werd het kasteel heropgebouwd en een tijdlang verhuurd als feestzaal.
In 1962 werd het kasteel opgekocht door de VZW Klooster van het Heilig Hart die een deel van de hovenierswoning ombouwden naar een kapel. Tien jaar later werd de eigendomstitel veranderd naar VZW Gasthuiszusters Augustinessen van Lier. Op vraag van de Gasthuiszusters werd het kasteel de Bist in oktober 2020 overgenomen door Vreugdeborg, Jeugdhulp Don Bosco, een kleinschalig begeleidingstehuis voor jongeren.
 
  Gemeente Kessel
(Deelgemeente van Nijlen)
Kasteel niet toegankelijk

   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.