Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Acoz Terug naar boven
 
Kasteel van Acoz
 
Het kasteel van Acoz, midden in de vallei van de Biesme, staat in de 12de eeuw te boek als een bezit van de abdij van Floreffe. In 1543 werd het gekocht door Jean Marotte. Deze familie wordt in 1629 in de adelstand verheven.
Het kasteel bleef eigendom van deze familie tot 1759, wanneer Jean-Michel Valentin de Marotte, graaf van Quiévrain en zonder erfgenamen, het vermaakt aan zijn nicht Marie-Thérèse Cathérine d'Udekem. Zij schonk het op haar beurt aan haar neef Jacques-François-Joseph d'Udekem. Een eeuw later installeerde Irénéé Drion zich met haar familie in haar pas verworven eigendom, het kasteel van Acoz. Haar zoon Octave Pirmez, schrijver-dichterfilosoof en voortbrenger van "Lettres Belges", verbleef er tot zijn dood. In 1883 volgde zijn neef Maurice hem op. Het domein van Acoz hoorde toe aan de familie Pirmez tot het jaar 2000.
In 2001 verwierf Tony Cammaert, antiquair van de Grote Zavel in Brussel en specialist in Japanse kunst, het kasteel. Hij restaureerde deze ruwe parel naar de historische werkelijkheid en voegde er op subtiele wijze een Japanse sfeer aan toe.
  Gemeente Acoz
(Deelgemeente van Gerpinnes)
Kasteel is thans galerij en locatie voor culturele evenementen
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.