Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Bokrijk Terug naar boven
 
Kasteel van Bokrijk
 
De geschiedenis van Bokrijk gaat terug tot in de dertiende eeuw toen de graaf van Loon het bos ‘Buscurake’ verkocht aan de zusters van de abdij van Herkenrode die er een modelhoeve lieten bouwen.
Het kasteel is pas in 1891 gebouwd door Edgard Maris, een rentenier uit Hasselt. Hij had het hele domein Bokrijk in 1889 gekocht van de familie Coghen.
Op de plek waar de oude herenhoeve stond, liet Maris een kasteel in Maaslandse neorenaissancestijl bouwen. Maris kwam echter in financiële moeilijkheden en drie jaar later kwam het domein in handen van graaf Ferdinand de Meeûs, die het kasteel uitbreidde met een rechtervleugel en kapel en het park met wegen en dreven aanlegde. De graaf overleed in 1916 en zijn familie verkocht het domein aan Joodse makelaars uit Duitsland. Na de bevrijding, in 1918, werd beslag op het domein gelegd. Pas in 1928 werd de Boerenbond eigenaar en die verkocht het domein in 1938 aan het provinciebestuur van Limburg.
In de jaren vijftig besliste de provincie er een openluchtmuseum van de landelijke en stedelijke woon- en leefcultuur door de eeuwen heen, in te richten, dat in 1958 opende. In 2008 werd het kasteel opnieuw gerenoveerd en geschikt gemaakt voor conferentieruimtes, uitgerust met moderne communicatiemiddelen en apparatuur.
  Gemeente Genk
Openluchtmuseum
Website: www.bokrijk.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.