Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Château de la Motte Terug naar boven
 
Chateau de la Motte
 
In de 14de eeuw werd op deze plaats een versterkte toren, of mottetoren, gebouwd ter verdediging van het graafschap Loon door Henri de Brouckom. Het onderste deel van die toren is nog te zien in de kelders van het huidige kasteel.
In 1560 breidde J. de Rijckel deze toren uit tot een echte burcht, die later grotendeels door een brand vernield werd, enkel de vierkante toren uit de 16de eeuw bleef bewaard. In 1758 vergroot de vroegere burgemeester van Leuven, baron J. de Herckenrode, de burcht, hij was getrouwd met barones, Jeanne Maria Claire d’Udeken, de betovergroottante van Koningin Mathilde. Het huidige eclectische kasteel werd in 1865 gebouwd door J. Ulens.
In 1994 verkeerde Château de la Motte in een bijzonder slechte en bouwvallige staat. Op initiatief van eigenaar, Constantijn van Vloten en samenwerking met de provincie Limburg en de Dienst voor Monumenten en Landschappen werd het Château de la Motte prachtig gerestaureerd. Thans biedt het Château de la Motte tal van mogelijkheden voor de organisatie van feesten, seminaries, en evenementen. Het gezellige Grand-Café & brasserie is een trefpunt voor wandelaars en fietsers die de streek verkennen.
  Gemeente Groot-Gelmen
(Deelgemeente van Sint-Truiden)
Kasteel is thans café-restaurant
Website: chateaudelamotte.com
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.