Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Gors Terug naar boven
 
Kasteel van Gors
 
Het classicistisch kasteel van Gors maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht van de kleine landelijke deelgemeente Gors-Opleeuw.
Het kasteel was eeuwenlang de woonplaats van de Heren van Gorsleeuw en is gebouwd op de grondvesten van een waterslot uit de 17de eeuw en werd omstreeks 1820, grotendeels in Empirestijl verbouwd door Copis van Binderveld en kreeg het zijn huidig uitzicht. De laatste bewoners van adellijke afkomst waren leden van de families d’Asprémont Lynden (tot 1917) en de Baudoin de Beaufort (1917-1960).
Het kasteel van Gors heeft een U-vormige kern dat aan drie zijden omringd was door grachten. De monumentale vooruitspringende zuilenportiek is bekroond met een leien koepel. De ronde arduinen zuilen rusten op vierkante sokkels en zijn afgeboord met Ionische kapitelen. Twee rustende leeuwen bewaken de toegangspoort. In het kasteelpark bevindt zich een ijskelder. Hierin werden tijdens de winter de blokken ijs uit de vijver opgeslagen, om in de zomer o.a. dranken te koelen. De bijbehorende kasteelhoeve werd in 1965 afgebroken en even verderop opnieuw opgebouwd naar de oude plannen.
Vandaag kan men in het kasteel van Gors, dat prachtig gerestaureerd werd door eigenaar Joris Dillen, terecht voor allerlei evenementen.
  Gemeente Gors-Opleeuw
(Deelgemeente van Borgloon)
Kasteel staat open voor allerlei evenementen
Website: http://kasteelgors.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.