|
De oudste vermelding over deze leenheerlijkheid gaat terug tot 1150. In de Middeleeuwen en het Ancien Régime fungeerde het kasteel als residentie voor de Heren van Hoepertingen.
In het eerste kwart van de 17de eeuw werd kasteel en heerlijkheid door Ernest Van der Mark-Arenberg verkocht aan Jan-Willem van Scharenberg die het huidige kasteel liet bouwen. Gebukt onder schulden verkocht baron Van Scharenberg in 1688 het kasteel aan Pierre-Louis de Sluse de Bihain. In 1763 verbouwde Jean Ferdinand de Sluse het kasteel ingrijpend tot een residentie in classicistische stijl. Van 1788 tot 1888 was de familie De Stenbier de Wideux eigenaar van het domein. Door vererving kwam in het bezit van de familie Roly de Vien, en vervolgens De Moffarts.
In 1929 kochten de zusters Annuntiaten van Heverlee het kasteel van De Moffarts. Van 1930 tot 1935 werd het kasteel weer verbouwd, dit maal tot meisjesinternaat met de naam Sint-Maria Instituut. Na een grondige modernisering in 1987 veranderde niet alleen de naam van Sint-Maria Instituut in Kasteel Mariagaarde vzw, maar ook de functie. Mariagaarde werd omgevormd tot bezinningscentrum, aangevuld met een vormingscentrum en verblijfsaccommodatie. In 2022 verkochten de zusters het domein, met kasteel, aan Ruben en Lennard Van Vloten, internationale zakenlui, die onder meer in Groot-Gelmen het Château de la Motte uitbaten als horecalocatie.
Horeca werd ook de nieuwe bestemming van het kasteel dat helemaal werd omgevormd tot viersterrenhotel met brasserie en bar en verder gaat onder de naam Château de Looz, een verwijzing naar de Franse naam voor Borgloon.
|