Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Mariagaarde Terug naar boven
 
Kasteel Mariagaarde
 
Het kasteel van Hoepertingen was ooit een versterkte middeleeuwse burcht. De oudste vermelding over deze leenheerlijkheid gaat terug tot 1150.
In het eerste kwart van de 17de eeuw werd kasteel en heerlijkheid door Ernest Van der Mark-Arenberg verkocht aan Jan-Willem van Scharenberg die het huidige kasteel liet bouwen. Gebukt onder schulden verkocht baron Van Scharenberg in 1688 het kasteel aan Pierre-Louis de Sluse de Bihain. In 1763 verbouwde Jean Ferdinand de Sluse het kasteel ingrijpend tot een residentie in classicistische stijl. Van 1788 tot 1888 was de familie De Stenbier de Wideux eigenaar van het domein. Door vererving kwam in het bezit van de familie Roly de Vien, en vervolgens De Moffarts.
In 1929 kochten de zusters Annuntiaten van Heverlee het kasteel van De Moffarts. Van 1930 tot 1935 werd het kasteel weer verbouwd, dit maal tot meisjesinternaat met de naam Sint-Maria Instituut. Nog steeds wordt een deel van het kasteel bewoond door Zusters Annuntiaten van Heverlee.
Na een grondige modernisering, in 1987, veranderde niet alleen de naam van Sint-Maria Instituut in Kasteel Mariagaarde vzw, maar ook de functie. Op 31¬†maart 2020 stopt de uitbating van het kasteel als ‘onthaalhuis voor bezinning, vorming en kunstbeleving’.
  Gemeente Hoepertingen
(Deelgemeente van Borgloon)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.