Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Mariaburcht Terug naar boven
 
Mariaburcht
 
Het voormalig waterkasteel van de Heren van Stevoort, nu Mariaburcht, zou reeds in de 11de eeuw onder een primitieve vorm bestaan hebben. De oudst bekende eigenaar is Arnold van Steynvoorde, die in 1364 een leenheer was van de Graven van Loon.
In de 16de eeuw kwam het goed in het bezit van de familie Salm-De Rougraeve, uit die tijd dateert nog de zuidoostelijke hoektoren van het kasteel. Toen de familie de Libotton in 1701 de nieuwe eigenaar werd, lieten zij het volledige kasteel verbouwen en restaureren, de muurankers in de noordoostertoren zijn hiervan nog getuigen. Het huidige uizicht van het kasteel dateert van 1769, een datum die terug te vinden is op de brug voor de toegangspoort. In 1826 kocht de familie Palmers de Terlaemen het goed, deze familie domineerde tientallen jaren het hele dorp.
In 1922 kwam het kasteel te koop. Het provinciebestuur vond dit een ideale gelegenheid om er een huishoudschool op te richten, die bestuurd zou worden door de Zusters van Berlaar. In 1925 namen de Zusters van Berlaar dan zelf de onderwijsinstelling over die intussen is uitgegroeid tot een volledig uitgebouwde secundaire school.
  Gemeente Stevoort
(Deelgemeente van Hasselt)
Kasteel is thans Internaat-Instituut voor meisjes
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.