Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel de Schans Terug naar boven
 
Kasteel de Schans
 
Op een gevelsteen boven de deur komt de datering met het jaartal 1667 voor, zodat het kasteel de Schans vermoedelijk in dat jaar werd gebouwd. Toch moet aan dit gebouw een oudere constructie voorafgegaan zijn, aangezien reeds in 1660 een huis van de heer Michael de Selys vermeld wordt op de schans.
Het huidige kasteel werd gebouwd in bosrijk gebied in de diepe Oetervallei als residentie, of buitenverblijf van baron Michaël de Selijs, burgemeester van de stad Maastricht, die op 1 januari 1620 zijn intrede deed in Opoeteren. Hij was tegelijkertijd heer van de Heerlijkheid Opoeteren, dat hij in 1619 van de prins-bisschop Ferdinand van Beieren in pand had gekregen. Vanaf 1656 droeg de familie de titel van baron. Het kasteel was nooit een permanente residentie van de familie, zij verbleef waarschijnlijk meestal in Maastricht. Michael de Selys werd ook vermeld als burgemeester van Luik. Tijdens de Franse bezetting vluchtte de toenmalige baron de Selys naar Duitsland. Zijn weduwe keerde begin 18de eeuw terug naar het Schanshof, waar ze in 1831 overleed. De famile de Selijs bleef eigenaar van het kasteel tot 1840, toen het door de Brusselse familie Bemelmans werd aangekocht.
In 1994 vestigden een groep trainers en alternatieve therapeuten zich in het historische kasteel de Schans. Het kasteel de Schans is thans een centrum voor persoonlijke ontwikkeling waar cursussen en individuele begeleiding wordt aangeboden.
  Gemeente Opoeteren
(Deelgemeente van Maaseik)
Kasteel is thans een cursus- en bezinningscentrum.
Website: www.kasteeldeschans.com
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.