Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel d’Aspremont-Lynden Terug naar boven
 
Kasteel d Aspremont Lynden
 
In het grafelijk stadje Oud Rekem wordt het stadsbeeld beheerst door het waterkasteel d'Aspremont-Lynden. Het monumentale gebouwencomplex vormde tot aan de Franse revolutie, het centrum van het grafelijke minivorstendom, met een eigen munt, tolrecht en rechtspraak.
Aan het einde van de 16de eeuw bouwde Graaf Herman van Lynden een van de grootste kastelen van het Maasland. Het kasteel, in homogene Maaslandse stijl, werd gebouwd op de fundamenten van een dertiende eeuwse burcht waarvan kelders, grachten en onderste muurlagen getuigen zijn.
In 1792 eisten de Fransen het kasteel op en richtten het in als militair hospitaal. Als zodanig werd het tot 1795 gebruikt. Vanaf 1809 deden de gebouwen dienst als gesticht voor bedelaars en van 1891 tot 1904 als heropvoedingsgesticht voor jongens. Na een ingrijpende verbouwing was in het kasteel van 1921 tot 1980 een Rijkspsychiatrische inrichting gevestigd.
In 1980 werd het eigendom van de provincie Limburg en de Belgische Staat. In 1992 kwam het in handen van NV Domein Reckheim die de buitenkant van het kasteel grondig restaureerde. In het kasteel is thans een klein museum over de geschiedenis van het complex ingericht.
  Gemeente Rekem
(Deelgemeente van Lanaken)
Kasteel te bezoeken in groep
Info: Kasteelbezoek
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.