Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Schoonbeek Terug naar boven
 
021 Kasteel van Schoonbeek
 
Het kasteel van Schoonbeek, goed beschermd door moerassen en een slotgracht in de vallei van de Demer, was in vroeger tijden niet méér dan een versterkt huis, een kasteelhoeve, en behoorde toe aan het graafschap Loon. Het huidige kasteel, een U-vormig complex met kenmerken van Maaslandse renaissance, werd opgetrokken uit rode bakstenen met kroonlijsten en raamkozijnen in mergelzandsteen.
Omstreeks 1333 werd Daniël de Scoenbeke vermeld als de eerste eigenaar van het waterkasteel van Schoonbeek, vandaar dus de naam.
Schoonbeek werd praktisch geheel herbouwd in de 17de eeuw en kende heel wat eigenaars. Een ervan was een Iers edelman, Graaf van Preston, die het kasteel in de tweede helft van 18de eeuw opkocht. Hij was uitgeweken omwille van de godsdiensttroebelen in Ierland. De volgende eigenaar was de familie de Renesse. Graaf Theodore de Renesse was burgemeester van Beverst en gouverneur van de provincie Limburg. In 1991 verwierf Thierry de Hemricourt de Grunne het kasteel van Schoonbeek, een telg van een adellijk geslacht met wortels tot in de twaalfde eeuw, die het tot op heden nog steeds bewoont. Het kasteel van Schoonbeek en park is sinds 1958 beschermd.
  Gemeente Beverst
(Deelgemeente van Bilzen)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.