Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Gingelom Terug naar boven
 
Kasteel van Gingelom
 
In 1758 werd het kasteel samen met de heerlijkheid van Gingelom gekocht door Ridder Jean Guillaume Arnold Surlet de Chokier, een Luikse jurist. Het kasteel kwam als erfenis in handen van zijn zoon Baron Erasmus Louis Surlet de Chokier, van 1824 tot 1839 burgemeester van Gingelom.
Baron Erasmus Louis Surlet de Chokier was het eerste staatshoofd van België, die in afwachting van de troonsbestijging van Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, als regent van de nieuwe staat werd aangesteld. In de 19de eeuw verbouwde de familie Surlet de Chokier het U-vormig kasteelcomplex in neoclassicistische stijl, naar een ontwerp van architect Paulussen, en verkreeg zijn huidig voorkomen.
De Regent overleed op 8 augustus 1839 en liet het kasteel van Gingelom na aan zijn boezemvriend Jean François Hennequin. Zijn zoon, Charles Victor Hennequin, vererfde Gingelom aan zijn kleindochter Jeanne Marie Hennequin (1848-1892) en haar echtgenoot Leopold Charles, hertog van Looz-Corswarem. Zij lieten het op hun beurt na aan hun beide dochters, de prinsessen Looz-Corswarem, die beide kinderloos stierven.
Het kasteel wordt gedomineerd door vier hoge vierkante torens, waarvan twee met kantelen. Een driehoekig fronton bekroont het 19de eeuwse kasteel en bevat de hertogelijke familiewapens van Looz-Corswarem. De twee gelijke dienstgebouwen aan beide zijden van het kasteel dateren uit het midden van de 19de eeuw.
  Gemeente Gingelom
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.