Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Hasselbroek Terug naar boven
 
Kasteel van Hasselbroek
 
Hasselbroek behoorde vanouds tot het domein van de graven van Loon en was het een zelfstandige Loonse gemeente. Het werd in 1361 in zijn geheel in bezit genomen door de bisschoppen van Luik.
Het kasteel van Hasselbroek, opgetrokken in U-vorm en gelegen in een ruim park met vijver, werd gebouwd in 1620 door de familie Bormans van Hasselbroek. De rechtervleugel, in Maaslandse renaissancestijl, stamt uit die tijd. Het centraal gebouw, in neoclassicistische stijl en bekroond met een fronton, werd in 1770 toegevoegd door de Luikse architect Jacques Barthélemy Renoz in opdracht van Jean-Henri Bormans van Hasselbroek, persoonlijk raadgever van prins-bisschop Franciscus Karel de Velbrück. De linkervleugel fungeerde als dienstgebouwen.
Het kasteel van Hasselbroek kan bogen op enkele beroemde bezoekers. Zo logeerde hier in 1763 Wolfgang Amadeus Mozart tijdens een tournee. Aan de vooravond van Slag bij Waterloo verbleven er Kozakken. Sinds 1841 is het kasteel in bezit van familie van senator Jamar. Het huidige kasteel van Hasselbroek is sinds 1974 beschermd als monument.
  Gemeente Jeuk
(Deelgemeente van Gingelom)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.