Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Jehay Terug naar boven
 
Kasteel van Jehay
 
Het kasteel van Jehay, één van de opmerkelijkste van de provincie Luik, verrijst op een eiland en valt allereerst op door zijn unieke dambordpatroon van de gevels.
Deze plek was al in de Steentijd bewoond. Onder de grondvesten bevinden zich talrijke sporen uit vervlogen tijden. Keltische muren van enorme omvang, restanten van een Romeins castrum, een Karolingische toren en dito zuilen waarop dan weer gotische gewelven steun zoeken. Al in 1080 stond er een kasteel, maar dat kreeg het, zoals praktisch alle kastelen, geregeld erg te verduren tijdens onlusten en oorlogen. Toch werd het telkens opnieuw hersteld en herbouwd.
Het huidige kasteel dateert uit de 16de eeuw en is onafgebroken in het bezit van de grafelijke familie van de Steen. Het kasteel bestaat thans uit een groot centraal gebouw met twee ronde torens en een kapel. Destijds telde het wel drie ophaalbruggen. Toen men in de vorige eeuw meer uit was op meer comfort, bouwde men, langs een van de gevels in Maaslandse renaissancestijl, een neogotische galerij.
Het kasteel bezit belangrijke verzamelingen archeologische voorwerpen, alsook mooie schilderijen, meubelen en wandtapijten.
  Gemeente Jehay-Bodegnée
(Deelgemeente van Amay)
Kasteel te bezoeken
Info: www.belgie-toerisme.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.