Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Chokier Terug naar boven
 
011 Kasteel van Chokier
 
Het kasteel van Chokier staat vrijwel loodrecht op een rots, uitkijkend over een groot deel van de Maasvallei. De adellijke familie Surlet de Chokier, die het eerste staatshoofd van onafhankelijke België leverde, ontleent zijn naam aan dit dorp.
Oorspronkelijk verrees op deze plek een burcht, maar die werd door verbouwingen in de tweede helft van de 18de eeuw omgetoverd in een meer geriefelijke en aantrekkelijke woonstede. Van de oude burcht zijn nog steeds elementen bewaard, waaronder de kelders die destijds het gelijkvloers waren. De meeste delen dateren uit de 15de, 16de en de 18de eeuw. De westgevel eindigde op een ronde hoektoren. De basis van deze toren dateert wellicht uit de 15de eeuw. Het hogere, bakstenen gedeelte ervan is recenter. Je kunt de stijl als Lodewijk XV beschouwen. In het interieur van het kasteel worden kostbare, hele fraaie, oude Luikse meubelen bewaard.
Kort na de Tweede Wereldoorlog deed zich een instorting voor. Een rotsblok van ongeveer 3.000 ton, die het terras ondersteunde, viel naar beneden en kwam terecht op de spoorlijn Luik-Parijs. Het treinverkeer moest bijna twee maanden worden stilgelegd.
  Gemeente Chokier
(Deelgemeente van Flémalle)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.