Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Brunsode Terug naar boven
 
Kasteel Brunsode
 
Het kasteel Brunsode dankt zijn naam aan de eerste bewoners. Van 1314 tot 1383 zijn er twee namen die voorkomen: Willelmo de Brunshorne en Wilhelmus de Brunishorne.
In 1452 wordt Gilles de Ruyff eigenaar van Brunsode. Hij maakt sinds 1436 deel uit van het Hof van Justitie van Tilff als wethouder en wordt op 24 december 1445 burgemeester. Jean de Seraing zal de laatste zijn uit de lijn van Gilles de Ruyff welke Brunsode zal beheren en het domein zal voor het eerst in twee eeuwen verkocht worden op 2 juli 1652. Misschien wel de belangrijkste persoon in de geschiedenis van het kasteel Brunsode is Herman de Beringhen. Herman de Beringhen trouwt twee keer en door zijn echtgenotes raakt hij bekend in de zaken- en financiële wereld van die tijd. Men denkt dat in deze periode de verbouwingen aan het kasteel hebben plaatsgevonden. Het kasteel is sinds die tijd niet veel meer verandert. Herman de Beringhen sterft op 15 augustus 1671 en wordt in Tilff begraven. In 1929 komt het domein, samen met andere percelen in Tilff (op de linkeroever van de Ourthe) aan de onroerendgoed firma Bernheim. Het onroerendgoedbedrijf Bemheim geeft er de voorkeur aan om het geheel op te splitsen en verkoopt het kasteel en de oranjerie aan Dame Fréson, dochter van Emile Fréson en echtgenote van Maurice Devigné. De hoeve en het grootste deel van het park blijven eigendom van de firma Bernheim.
In 1944 wordt Tilff verwoest door bombardementen. Door plunderingen en vandalisme verandert Brunsode snel in een ruïne. Het gemeentebestuur had er genoeg van om het domein zo te zien verloederen en besloot om het te redden. Op 23 december 1954 werd het domein door de gemeente van de firma Bernheim gekocht. De kleuterschool en de bibliotheek werden er gevestigd. De plaatselijke autoriteiten uit die tijd hadden er graag meer gemeentediensten ondergebracht. De renovatie start in 1975, maar door toepassing van de “Wet Michel” op de gemeentelijke fusies duurde het weer een poos voordat uiteindelijk de verbouwing verder kon gaan. Uiteindelijk werd pas in 1998 de begane grond en de kelder van het kasteel ingericht voor plaatselijke verenigingen en konden er diverse evenementen georganiseerd worden.

  Gemeente Tilff
(Deelgemeente van Esneux)
Kasteel toegankelijk

   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.