Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Château à l’Horloge Terug naar boven
 
Chateau a l Horloge
Het château à l’Horloge, gelegen in een prachtig park, werd in de 18de eeuw gebouwd door de procureur van het Prinsdom Luik, Guillaume Joseph Freron.
Vanaf 1852 werd het bewoond door de Britse ingenieur Young die deel nam aan de bouw van de eerste spoorlijn Luik-Namen. Later kwam het in handen van verschillende families zoals, Dewar, Lahaut, Quecq van Henripret en Mesre.
Dit kasteel, dat de naam draagt van de merkwaardige klok die het balkon en de deur van de toegang bekroont, werd opgetrokken in rode baksteen. In de 19de eeuw werd een achthoekige toren van drie niveaus toegevoegd. De gemeente van Bas-Oha kocht het kasteel aan in 1955 en de gemeentelijke administratie zetelde er tot de gemeenten in 1977 fusioneerden. Nadien stond het kasteel leeg.
Sinds 1988 is het dankzij de fondsen van het Waalse Gewest en SA Electrabel omgebouwd tot een cultureel centrum, een gemeenschappelijke bibliotheek en mediatheek en omvat het ook een grote zaal waar vergaderingen van Electrabel plaatsvinden en huwelijken van de fusiegemeente Wanze worden voltrokken.
  Gemeente Bas-Oha
(Deelgemeente van Wanze)
Kasteel is thans Cultureel Centrum
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.