Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Neuville-en-Condroz Terug naar boven
 
Kasteel van Neuville en Condroz
 
De oorsprong van het kasteel van Neuville-en-Condroz zou teruggaan tot de 13de eeuw. De drie zware torens, waarvan de schietgaten werden gedicht, zouden uit de 15de eeuw dateren.
Tot de 18de eeuw is het kasteel in handen van de families Dammartin, de Hamer en Warnant. In 1724 wordt de familie Lannoy de nieuwe eigenaar van het landgoed en veranderd het kasteel van een middeleeuws bolwerk in een woning die voldoet aan de noden van de tijd. In 1854 sterft Adrien van Lannoy zonder nageslacht. Al zijn goederen komen toe aan zijn echtgenote Marie-Amélie van Tornaco.
In de 20ste eeuw zijn de vreedzame tijden van het kasteel voorbij. In augustus 1914 werd het bezet door de Duitsers en aan het einde van de oorlog werd het totaal geplunderde kasteel overgenomen door Canadezen. In 1940 wordt het opnieuw bezet door Duitsers. De laatste baron van Tornaco sterft in zijn kasteel in 1943. In oktober 1944 is het aan de Amerikanen om zich in het kasteel te vestigen. In december van hetzelfde jaar wordt het kasteel zwaar beschadigd door twee vliegende bommen.
Gedurende talrijke jaren van plundering, leegstand en vele nieuwe eigenaars staat het verwaarloosde kasteel van Neuville-en-Condroz te vervallen.
Begin 2000 werd het kasteel gekocht door het biotechbedrijf Biorem om er onder meer zijn kantoren en laboratoria te vestigen. Na een grondige restauratie, met een prachtig eind resultaat, werd het kasteel van Neuville-Condroz hersteld in zijn oude glorie.
  Gemeente Neuville-Condroz
(Deelgemeente van Neupré)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.