Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Château de l'Avouerie Terug naar boven
 
Chateau de l Avouerie
 
In het middeleeuwse dorpje Anthisnes ligt het goed onderhouden château de l’Avouerie. In de twaalfde eeuw was het kasteel de residentie van de kerkelijke leenheer.
De slottoren, uit de 12de eeuw, is het meest opmerkelijk deel van het kasteel. Het hoofdgebouw, gebouwd in Maasrenaissancestijl, stamt uit de 17de eeuw.
In 1671 word het domein overgedragen aan de familie de Wal, waarvan de laatste voogd, Joseph-Alexandre, zal verjaagd worden door de Franse Revolutie. Rond de 19de en 20ste eeuw werd het kasteel, en zijn bijgebouwen, opgekocht door de eigenaars van de steengroeven. De bijgebouwen werden verbouwd tot woningen en boden aan tal van arbeidersfamilies onderdak.
In 1968 werd de vzw Avaouerie van Anthisnes opgericht voor de conservatie van het historisch patrimonium omdat de eigenaar het niet langer kan onderhouden. In 2004 engageert de gemeente zich verregaand in de erfgoedbescherming door een erfpacht van 40 jaar met de eigenaar en een beheerscontract met de vzw te ondertekenen met het oog op de ingebruikneming van het gebouw als een centrum voor cultuurtoerisme en een huis van de verenigingen.
De Avouerie biedt vandaag onderdak aan de toeristische dienst, een winkel voor plaatselijk geteelde producten en een bier- en jenevermuseum.
  Gemeente Anthisnes
Kasteel is thans museum
Website: http://www.avouerie.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.