Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Wégimont Terug naar boven
 
Kasteel van Wegimont
 
Hoewel het kasteel vermoedelijk van de 13de eeuw dateert, vindt men er pas in 1574 sporen van in de archieven. Het zou ook in 1636 verwoest zijn geweest.
De familie d’Oultremont, een oud adellijk geslacht dat gedurende eeuwen leefde in de omgeving van Luik, verwierf in 1756 dit groot domein en het kasteel van Wégimont.
De provincie Luik verwierf het complex in 1920, maar het duurde tot 1937-1938 alvorens het werd opengesteld voor het grote publiek. Tijdens de bezetting wordt het kasteel in beslag genomen door de Duitsers, en werd het tussen 1942 en 1944 gebruikt in het kader van de “Lebensborn vereniging”. De Lebensborn Vereniging was een ideologisch gegrondvest project van Heinrich Himmler. Centraal doel van de vereniging was het voorkomen van abortus en daarmee de verhoging van het geboortecijfer. Men besloot ongehuwde moeders met “Arische” kinderen te laten bevallen onder hun toezicht. In België was dit op het domein van Wégimont. In de periode 1944-1945 namen de geallieerde strijdkrachten het domein over van de weggevluchte Duitsers.
Op 26 mei 1964 kwamen bij een grote brand op het kasteel 17 mensen, vooral bejaarden, om het leven. Het kasteel van Wégimont, een indrukwekkend en schitterend gebouw in Lodewijk XIV-stijl, maakt thans deel uit van een provinciaal recreatiedomein en biedt het onderdak aan een centrum voor toerisme en artistieke activiteiten.
  Gemeente Ayeneux
(Deelgemeente van Soumagne)
Park toegankelijk
Info: http://www.provincedeliege.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.