Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Belle-Maison Terug naar boven
 
Kasteel van Belle Moison
 
Het kasteel van Belle-Maison verrijst even buiten de woonkern van Marchin-Belle-Maison en beheerst de noordelijke flank van de vallei van de Ry de Wappe, een klaterend bijbeekje van de Hoyoux.
Na de verwerving van de heerlijkheid, in 1696, breide Gérard-Francois van Bruel het kasteel uit met een bakstenen toren, die de status van de woning tot heerlijke hofstede moest uitdrukken. Deze toren werd de spil tussen de oude woonst en het nieuwe kasteel dat werd opgetrokken door Gérard-Francois kleinzoon, Willem van Bruel.
Het kasteel, een klassiek complex van bak- en hardsteen, werd voltooid in 1734. Het jaartal 1726 in het fronton is het aanvangsjaar van de bouwwerken. Het bestaat uit een indrukwekkend hoofdgebouw, met haaks erop twee korte zijvleugels onder een mansardedak. Iedere vleugel eindigt in een toren. In de zuidoostelijke toren werd een prachtige slotkapel ingericht met schitterend stucwerk dat men toeschrijft aan de gebroeders Moretti, en een plafondschildering van de Luikse kunstenaar H. Deprez.
In 1831 komt het kasteel van Belle-Maison door erfopvolging in het bezit van Victor-Emmaneul, graaf van Robiano. Afstammelingen van deze familie bewonen nog steeds het kasteel.
  Gemeente Marchin
Park te bezoeken
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.