Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Eyneburg Terug naar boven
 
Chateau Eyneburg
Het kasteel Eyneburg, voor het eerst vermeld in 1260, is een van de belangrijkste historische gebouwen in Oost-Belgiƫ en een van de mooiste middeleeuwse kastelen van het Geuldal. Niet alleen het middeleeuwse aanzien van het kasteel, maar ook de ligging op een rots hoog boven het Geuldal maken Eyneburg tot een mysterieus en aantrekkelijk bouwwerk.
De naam Eyneburg stamt van de ridderlijke familie van Eyneberghe die de burcht in de 13de eeuw in bezit had. In de volksmond staat het kasteel ook bekend onder de naam Emmaburg. De legende luidt dat Emma, een dochter van Keizer Karel de Grote, een tijdlang met haar geliefde Eginhard, vriend en biograaf van Karel de Grote, op deze burcht gewoond zou hebben.
In de 16de eeuw kwam het kasteel in handen van de familie Dobbelstein van Donraedt. In 1640 werd kasteel Eyneburg grotendeels verwoest door brand. De familie Dobbelstein van Donraedt begon meteen met de herbouw. In de loop der eeuwen kwam het kasteel in het bezit van verschillende adellijke families tot het in 1897 gekocht werd door de Akense lakenfabrikant Theodor Nellessen. Na de aankoop startte hij met de verbouwing van het kasteel. Hij deed daarvoor een beroep op de architect van de dom van Straatsburg, Ludwig Arntz. Deze slaagde erin het imposante bouwwerk zo te veranderen, dat het aanzien behouden bleef.
In 1958 werd in Aken het waardevolle interieur met meubels, schilderijen, porselein etc. per opbod verkocht. Sindsdien staat het kasteel leeg. Op 18 juli 1966 werd Kasteel Eyneburg uitgeroepen tot beschermd monument. Begin deze eeuw werd Eyneburg een aantal jaren gebruikt als decor voor middeleeuwse evenementen.

  Gemeente Hergenrath
(Deelgemeente van Kelmis-La Calamine)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.