Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Mirwart Terug naar boven
 
Kasteel van Mirwart
 
Het kasteel van Mirwart is gebouwd op de top van een stevige rotsheuvel die uitsteekt boven een meander in het dal van de Lomme. Het is een kasteel met een rijke en roerige geschiedenis die al in de 10de eeuw begint.
Het werd gebouwd door de Heren van Lotharingen om hen te beschermen tegen de strijdlustige Heren van Bouillion en Orchimont. Het behoorde onder meer toe aan de latere leider van de Eerste Kruistocht, de edelman Godfried van Bouillon, en aan Everhard van der Marck, die bedacht werd met de weinig vleiende bijnaam ‘het zwijn van Ardennen’. Na de Middeleeuwen krijgt het kasteel van Mirwart zijn huidige romantische vorm, bekroond met grote verbouwingen tussen 1706 en 1734. Omstreeks 1850 werd het kasteel ingrijpend gerestaureerd door Alphonse Balat, de hofarchitect van Koning Leopold II.
Na de Tweede Wereldoorlog wordt het kasteel aangekocht door de provincie Luxemburg. Het gebouw wordt gerenoveerd, maar de provincie slaagt er niet in om er een bestemming voor te vinden. Als gevolg hiervan verkeert het kasteel in een deplorabele toestand.
Vandaag  is het kasteel van Mirwart, met het grootste respect voor het verleden, in ere herstelt en doet het dienst als hotel – restaurant, bistro en  evenementenlocatie.
  Gemeente Mirwart
(Deelgemeente van Saint-Hubert)
Kasteel niet toegankelijk
Website: www.chateaudemirwart.com
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.