Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Freyr Terug naar boven
 
Kasteel van Freyr
 
In een bijzonder gaaf landschap, recht tegenover een machtige rotspartij, verijst de majestueuze burcht van Freyr, het voormalige zomerverblijf van de Hertogen van Beaufort-Spontin.
In tegenstelling tot de andere versterkte burchten aan de Maas, die hoog op de rotsen werden opgetrokken, ligt de burcht van Freyr in de vallei dicht bij de rivier.
De vroegste geschiedenis van deze burcht gaat terug tot de middeleeuwen. Later, als de Fransen in 1554 de versterkte burcht vernield hebben achtergelaten, trekt Willem van Beaufort-Spontin onder Spaans bewind ter restauratie. Dit schitterende bouwwerk, in renaissancestijl dat werd uitgebreid tot een hertoglijke woning, heeft destijds heel wat Koninklijke gasten ontvangen.
Het kasteel van Freyr wordt omgeven door mooie tuinen, aangelegd door de beroemde Franse tuinarchitect Le Nótre. Merkwaardig is de oranjerie met sinaasappelboompjes. Volgens een historische verhandeling werd in 1675 het verdrag van Freÿr getekend tussen Frankrijk en Spanje en daar werd ook onderhandeld over de bepaling van de grenzen tussen Frankrijk en het Prinsbisdom Luik (1772). Het verdrag van Freÿr werd het "koffieverdrag" genoemd, omdat men er voor het eerst koffie dronk in het land. Het kasteel en de tuinen zijn geklasseerd als buitengewoon patrimonium.
  Gemeente Waulsort
(Deelgemeente van Hastiére)
Kasteel en park te bezoeken
Website: http://www.freyr.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.