Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Château de Lavaux-Sainte-Anne Terug naar boven
 
Lavaux Sainte Anne
 
Deze imposante waterburcht staat met zijn voet in het water van de Wimbe, een bijriviertje van de Lesse.
Zijn allereerste begin ligt waarschijnlijk in de 13de eeuw, maar precieze gegevens ontbreken. Deze laatste zijn er wel vanaf de 15de eeuw, toen een indrukwekkende meester-toren of donjon werd opgericht. De burcht heeft een vierkante plattegrond, met één open zijde achterin. Hij werd gebouwd met vooral natuursteen. Op iedere hoek staat een ronde toren, met een elegant zeskantig dak, uitlopend in een spits. De zwaarste ervan is al de vermelde meester-toren, die zijn oorspronkelijke aanblik nog steeds heeft bewaard. Maar de overige delen van het kasteel werden na de 15de eeuw in belangrijke mate gewijzigd. Zo werden de afgezonderde hoektorens eerst in de 16de eeuw opgericht.
Begin 18de eeuw wenste de toenmalige kasteelheer, dat de burcht er meer als een gezellig landhuis dan als een grimmige versterking zou uitzien. Vanaf 1730 werd het interieur ingericht in de stijl van die tijd, maar met de Franse Revolutie kwam het verval. Gelukkig liet barones Lemmonier het kasteel restaureren in 1938.
In het kasteel zijn thans drie musea ingericht, waar men kan kennismaken met drie uiteenlopende aspecten van het leven in de Famenne, de streek waar het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne werd gebouwd.
  Gemeente Lavaux-Sainte-Anne
(Deelgemeente van Rochefort)
Kasteel te bezoeken
Website: http://www.chateau-lavaux.com
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.