Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Spontin Terug naar boven
 
Kasteel van Spontin
 
Het kasteel van Spontin, aan de oever van de Bocq, is één van de mooiste laaglandkastelen die ons land bezit.
Het verste verleden van het kasteel situeert zich in 1266 toen Reinout, heer van Ham, het leengoed Spontin aan graaf Hendrik VI van Luxembug schonk. In 1289 deed de vermelde Hendrik VI Spontin cadeau aan Willem van Beaufort, die tijdens de slag bij Woeringen als schildknaap, zijn meester graaf Hendrik VI, buitengewoon moedig en tot het uiterste had verdedigd.
Meteen werd deze Willem van Beaufort één van de machtigste heren van het graafschap Namen. Hij liet onmiddellijk een indrukwekkende slottoren optrekken. Later, tijdens een kruistocht naar Palestina, leerde hij de bouwtechnieken daar kennen, die paste hij toe in Spontin. Zo voegde hij aan de oorspronkelijke verdedigingstoren een voorkasteeltje en twee hoektorens toe, onderling door walmuren verbonden.
Spontin kende twee zware belegeringen, in 1429 door de Luikenaars, die het beleg uiteindelijk moesten opbreken, maar 36 jaar later werd de burcht door de Dinantezen verwoest, maar later toch weer opgebouwd. In 1554 liet de hertog van Nevers, bevelhebber van de troepen van de Franse koning Hendrik II, Spontin ontmantelen. Maar Spontin was niet dood te krijgen. In 1622 werd de zoveelste restauratie voltooid. Het kasteel van Spontin bleef uiterlijk wel het aanzien van een burcht behouden, maar in feite was het een landhuis geworden en dat is het tot op heden gebleven.
  Gemeente Spontin
(Deelgemeente van Yvoir)
Kasteel staat open voor allerlei evenementen
Website: www.chateau-de-spontin.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.