Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Haltinne Terug naar boven
 
Kasteel van Haltinne
 
Het kasteel van Haltinne is een indrukwekkend vierhoekig gebouw met hoektorens en omringd door slotgrachten. Dit kasteel werd in de eerste helft van de 17de eeuw gebouwd op bestaande fundamenten van een vroeger kasteel.
De geldmoeilijkheden van de bouwheer en de latere bewoners hebben vele jaren lang hun stempel op de geschiedenis van het kasteel van Haltinne gedrukt. Van Geraard van Groesbeek, die na bouw tussen 1635 en 1647 onder de schuldenlast gebukt liep, tot de familie Goer de Herve, die er 123 jaar woonde, was geen eigenaar bij machte hoge verbouwingskosten te dragen. Om die reden heeft het kasteel haast geen veranderingen ondergaan en is uiterst gaaf bewaard gebleven.
Het ingangshek van het kasteel van Haltinne werd ongevraagd voor het koninklijk kasteel van Ciergon gesmeed door een siersmid uit de streek van Ciney. Daar Leopold II de prijs te hoog achtte, werd het een paar jaar later aangekocht door Gustave Dumont, de nieuwe eigenaar van Haltinne. Al werd de oorspronkelijke koningskroon weggewerkt, Haltinne kan sindsdien terecht bogen op een koninklijk hek.
  Gemeente Haltinne
(Deelgemeente van Gesves)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.