Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Château d'Ostemerée Terug naar boven
 
Chateau d Ostemeree
 
De oorspronkelijke eigenaars van het uigestrekte domein 'Ostemerée‘ zijn Victor Stoclet, hoofd van de Societe Generale de Belgique, en Anne (Kitty) Caspers.
Na het overlijden van Victor Stoclet, 1904, en zijn vrouw, 1908, komt het kasteel, samen met de omringende gronden en boerderijen, in handen van hun dochter Laure Stoclet die op 17/08/1905 huwde met Adrien de Ribaucourt.
Na de sloop van het oude kasteel in Serville, dat zich bevond tussen de hoeve ‘Hattiez’ en de plaats waar nu het nieuwe kasteel staat, begonnen in 1910 de werken aan het nieuwe, veel groter kasteel onder leiding van de architecten Gauchet en Flanneau. In 1919 werden er prachtige tuinen in terrassen aangelegd en een vijver ontworpen door landschapsarchitect Buyssens. Het nieuwe kasteel, dat nog steeds de naam ‘Château d'Ostemerée’ draagt, situeert zich dan op het grondgebied van Anthée. Voor de bouw van dit kasteel werd gebruikt gemaakt van stenen die uit de steengroeve van Morville ontgonnen werden.
Het gezin de Ribaucourt-Stoclet kreeg 10 kinderen. De oudste zoon, Graaf Victor Christyn de Ribaucourt, huwde op 03/07/1930 met barones Elisabeth van Eyll. Zij brachten heel hun leven door in het kasteel en kregen op hun beurt 8 kinderen. Van 1939 tot 1976 mocht de Graaf zich tevens de burgemeester van Serville noemen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog stichtte de Graaf in Ostemerée het tehuis ‘Prince Baudouin’. Het tehuis bood onderdak aan ongeveer 90 kinderen, die elk 1 tot 3 maanden mochten blijven. In het grootste geheim bood de graaf ook onderdak aan kinderen van Joodse gezinnen om hen te beschermen tegen vervolging door de Gestapo. In 1999 kende de staat Israël hen de medaille ‘Justes parmi les nations’ toe, in erkenning voor hun heldendaden. Gravin Elizabeth Van Eyll stierf 21 februari 1971, de Graaf enkele jaren later op 31 januari 1981. Het kasteel werd door hun kinderen in 1984 verkocht aan de familie ‘Meunier-Gouy’.
  Gemeente Anthée
(Deelgemeente van Onhaye)
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.