Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Sombreffe Terug naar boven
 
Kasteel van Sombreffe
 
Het feodale kasteel van Sombreffe, met zijn machtige torens, rijst op in het kleine moerassige dal van de Sombre. Met hun roodachtige kleur en paarse dak steken ze fraai af tegen de groene weiden eromheen.
Duidelijk is het militaire belang van dit kasteel te zien. Het kasteel markeerde immers, vanaf de 13de eeuw, de grens tussen het Hertogdom Brabant en het Graafschap Namen en lijkt in verscheidene fasen te zijn gebouwd. Van de eerste vesting, van ongemetselde breuksteen, is alleen de middelste donjon bewaard gebleven, waarvan de poort nog zijn oorspronkelijke uitzicht heeft met valpoorten en schietgaten. Een tweede ommuring, die waarschijnlijk in de 14de eeuw werd opgetrokken, bestaat uit een tiental torens van sitshoudende breuksteen in stevig metselverband. De meeste van deze torens zijn rond en half gemetseld, met schietgaten en peperbusdaken. De burcht is toegankelijk via een ommuurde brug die de oorspronkelijke ophaalbrug vervangt en naar een stevige poort leidt, bewaakt door tweelingtorens met een luifel van leisteen. Het huidige hoofdgebouwd, in classicistische stijl, is 18de eeuws. De bijgebouwen dateren van rond 1900, toen het complex in een agrarisch bedrijf veranderde.
Aan het einde van de jaren 60 kwam het kasteel leeg te staan, het werd in 1971 op de monumentenlijst geplaatst zonder dat er echter restauratiewerkzaamheden plaatsvonden. Gelukkig werd het kasteel in 1982 gekocht door Achilles Geerts, een arts uit Antwerpen, die dit schitterend pand van de ondergang heeft gered.
  Gemeente Sombreffe
Het kasteel staat open voor het organiseren van
huwelijksfeesten en seminaries
Website: http://www.chateau-de-sombreffe.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.