Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel van Bioul Terug naar boven
 
Kasteel van Bioul
 
Het kasteel van Bioul, ook kasteel Vaxelaire genoemd en oorspronkelijk een burcht met torens en slotgrachten, stamt uit de elfde eeuw en was tot de dertiende eeuw eigendom van de familie Orbais.
In de middeleeuwen vervulde het de rol van een feodaal kasteel en was het uitgerust met alle verdedigingsmiddelen van die tijd. Nadat het in 1554 in brand werd gestoken door Franse troepen, werd het in de 16de eeuw door de familie Brandeburg omgevormd in een prachtig residentieel landhuis. Tot 1708 was het kasteel in handen van de familie Brandenburg.
In 1896 verwierf François Vaxelaire, oprichter van het warenhuis Au Bon Marché, het kasteel van Bioul. Hij liet door de architecten Edmond Franken-Willemaers en Leon Caberche grote renovaties uitvoeren in de stijl van de zestiende eeuw. In 1956 werd het kasteel opnieuw gerenoveerd door kleinzoon François Vaxelaire, voorzitter van de GIB-groep. Hij liet de tuin aanleggen door landschapsarchitect René Pechère.
Tot op vandaag bewoont de familie Vaxelaire het kasteel van Bioul. De bewoners, Vanessa en haar man Andy Vaxelaire Wyckmans, zijn wijnproducenten. Zij planten, in het begin van 2009, de eerste twee hectare wijngaarden in Bioul. De oude schuren en stallen van het kasteel zijn omgetoverd in een gistingzaal en wijnpakhuis.
  Gemeente Bioul
(Deelgemeente van Anhée)
Kasteel niet toegankelijk
Website: http://www.chateaudebioul.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.