Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Ooidonk Terug naar boven
 
002 Ooidonk
 
Het kasteel van Ooidonk, een van de mooiste van België en dikwijls beschreven als een juweel van Vlaams-Spaanse 16de eeuwse bouwkunst, staat groots, streng en weelderig in een van de Leiebochten.
Ooidonk dankt zijn bestaan aan de heren van Nevele, en was door de strategische ligging van belang voor een Gentse uitkijkpost op de Leie.
Van de indrukwekkende feodale burcht van de heren van Nevele te midden van een moeras (donk), zijn slechts de vier hoektorens bewaard gebleven. Ze omgeven het binnenplein, maar twee ervan staan nu geïsoleerd. De rest werd in 1491 door de Gentenaars in brand gestoken en verwoest. Zij verweten Filip van Montmorency, heer van Ooidonk, partij te hebben gekozen voor Maximiliaan van Oostenrijk tijdens de opstand van de drie Vlaamse steden, Gent, Brugge en Ieper.
Op het einde van de 16de eeuw werd Ooidonk aangekocht en herbouwd door de Maarten della Faille, die het kasteel volgens de smaak en de geest van de renaissance liet inrichten en het een residentieel karakter gaf. In 1864 komt het domein en kasteel in handen van senator Henri t’Kint de Roodenbeke, de latere voorzitter van de Senaat (1892-1899) en Minister van Staat, en zijn vrouw Zoé de Naeyer. Dit met veel passie onderhouden historische kasteel wordt vandaag bewoond door de zesde graaf en gravin t’Kint de Roodenbeke.
  Gemeente Bachte-Maria-Leerne
(Deelgemeente van Deinze)
Kasteel en park staan open voor publiek
Website: http://ooidonk.be
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.