Startpagina   Informatie & Links   Uitgegeven boeken   Contact  
 
 
 
Provincie Antwerpen
Provincie Henegouwen
Provincie Limburg
Provincie Luik
Provincie Luxemburg
Provincie Namen
Provincie Oost Vlaanderen
Provincie Vlaams Brabant
Provincie Waals Brabant
Provincie West Vlaanderen
 
 
Kasteel Ortegat Terug naar boven
 
Kasteel Ortegat
 
Sinds het einde van de 18de eeuw werd in ons land een betrekkelijk groot aantal opmerkelijke landhuizen opgetrokken als zomerverblijf voor welstellende burgers. Ortegat is daar een typisch voorbeeld van.
Kasteel Ortegat werd tussen 1813 en 1818 gebouwd in neoclassicistische stijl naar een ontwerp van architect en beeldhouwer Jean Baptiste Dubois in opdracht van de familie Vermeulen. Deze gefortuneerde familie verwierf bij openbare verkoop diverse loten grond ten gevolge van het opheffen van de nabije abdij van Roosenberg in Waasmunster. De benaming is te danken aan de familie Ortegat, die het kasteel in 1919 verwierf.
Het kasteel, met in het midden een portaal dat ondersteund wordt door vier grote zuilen met ionische kapitelen, en een dak dat bekroond is met zink beklede koepel, geniet in de volksmond de benaming “Den Engelse Hof” die verwijst naar het landschapspark in Engelse stijl bij het kasteel.
Kasteel Ortegat is één van de weinige gekende en bewaarde realisaties uit het architecturale oeuvre van architect Jean-Baptiste Dubois en bezit een zeer gaaf ensemble van voorname wooncultuur uit de eerste decennia van de 19de eeuw, waarvan de voorbeelden in ons land zeldzaam geworden zijn.
  Gemeente Waasmunster
Kasteel niet toegankelijk
   
 
 
 
 
Startpagina
Informatie & Links
Uitgegeven boeken
 
Contact
Privacyverklaring
Cookieverklaring
 
 
All copyrights reserved by www.burchten-kastelen.be ©   Realisatie B.J.